Robertvanderzwan.nl gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en Privacybeleid vinden.

Meer mogelijkheden voor vervroegd aflossen

De Tweede Kamer heeft een voorstel van het CDA aangenomen dat het voor huiseigenaren met een oude spaar of beleggingshypotheek makkelijker maakt om vervroegd af te lossen. Zij lopen nu nog tegen een boete van duizenden euro’s aan, omdat ze bij aflossing inkomstenbelasting moeten betalen over het rendement op het spaar- of beleggingsvermogen.

Pas na 15 jaar krijgen zij een gedeeltelijke vrijstelling en na 20 jaar hebben zij recht op de volledige vrijstelling. Het amendement regelt dat aflossen op een spaar- of beleggingshypotheek ook mogelijk wordt zonder dat de leningnemer hoeft te verhuizen. 

Mensen met een spaar- of beleggingshypotheek kunnen dan per jaar 10% aflossen en het restant ineens wanneer het gespaarde of belegde vermogen gelijk is aan de resterende hypotheek, zonder dat ze daarmee tegen een heffing van inkomstenbelasting aanlopen. Ook wordt het mogelijk om bij het aflopen van de rentevrije periode de hypotheek geheel af te lossen. 

Op deze manier wordt aflossen niet langer fiscaal bestraft. Om voor vrijstelling in aanmerking te komen moet wel vanaf de aanvang van de verzekering jaarlijks premie zijn voldaan binnen de geldende bandbreedte-eis (en uiteraard ook aan de overige voorwaarden zijn voldaan). Voordat de wijzigingen in werking treden wordt eerst nog een onderzoek gedaan naar de impact van deze maatregel, de verwachting is dat de uitkomsten hiervan voor 1 februari 2017 bekend zullen zijn.

Bron: NVM

Nieuwste woningen

Tesselsestraat 128
2583 JM Den Haag
€ 275.000 k.k.
75m² 268m³ 4 kamers
Schelvisstraat 15
2583 TW Den Haag
€ 499.000 k.k.
105m² 375m³ 5 kamers