Robertvanderzwan.nl gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en Privacybeleid vinden.

Leennormen en NHG-premie 2019

Minister Ollongren heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de leennormen en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens voor 2019. Ook gaat ze nader in op hypothecaire leningen voor het verduurzamen van de woning.

Maximale hypotheek
Met een loonstijging van 2,9 procent geldt voor alle inkomens dat er een stijging is in de maximale hypotheek die zij mogen afnemen. Voor hoge inkomens is die stijging groter, omdat de absolute loonstijging in euro’s voor deze groep groter is dan voor lagere inkomens. Voor tweeverdieners geldt dat het inkomen van de minst verdienende partner de afgelopen jaren steeds meer is gaan meetellen. Momenteel telt het tweede inkomen voor 70 procent mee. In 2019 blijft dit percentage gehandhaafd. Op basis van een advies van het Nibud wil de minister ook de huidige regeling met betrekking tot het meewegen van de studielening bij de hypotheekofferte handhaven. 

NHG premie
De premie voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt in 2019 verlaagd van 1 naar 0,9 procent van de totale lening voor de nieuwe woning. Gelijktijdig wordt het kostenplafond voor de aankoop van huizen met NHG verhoogd van 265.000 naar 290.000 euro. Voor huizen met energiebesparende voorzieningen, geldt een plafond van 307.400 euro.

Verduurzaming woning
Voor het verstrekken van een hypothecair krediet voor de financiering van een woning met een energie-index of een energieprestatie-coëfficiënt gelijk aan of lager dan nul, kan een bedrag van 15.000 euro buiten beschouwing worden gelaten voor de berekening van de financieringslast. Er hoeft dan geen energieprestatiegarantie te worden verstrekt. 

Er is bij een woning met een EPC of energie-index gelijk aan of kleiner dan 0 voldoende zekerheid dat deze daadwerkelijk zeer energiezuinig is en de extra leenruimte verantwoord is. Voor NulopdeMeter-woningen kan daarom een bedrag van € 25.000 buiten beschouwing worden gelaten voor de berekening van de financieringslast. Voor die woning dient dan wel een energieprestatiegarantie te worden afgegeven voor een periode van ten minste tien jaar.

De minister gaat tijdens het volgende Platform hypotheken met de sector bespreken of er iets gedaan kan worden aan de kosten rondom het afsluiten van een hypothecaire lening voor verduurzaming.

Bron: NVM

Foto: Pixabay

Nieuwste woningen

Tesselsestraat 128
2583 JM Den Haag
€ 275.000 k.k.
75m² 268m³ 4 kamers
Schelvisstraat 15
2583 TW Den Haag
€ 499.000 k.k.
105m² 375m³ 5 kamers