Robertvanderzwan.nl gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en Privacybeleid vinden.

Doorstromer eerst verkopen, daarna kopen?

Doorstromers op de woningmarkt blijken weer vaker eerst hun huis te verkopen, voordat ze een nieuwe woning aanschaffen. Dat meldt De Hypotheekshop na een analyse van de voorkeur voor hypotheekvoorwaarden.

De hypotheek- en woningmarkt trok in het eerste kwartaal van dit jaar elke maand aan, in vergelijking met het vierde kwartaal van 2022. Dat geldt zowel voor huizenkopers (starters en doorstromers) als voor huizenbezitters (oversluiters en verhogers).

De Hypotheekshop trekt uit de adviessoftware van hypotheekadviseurs een aantal conclusies over de voorkeuren van aanvragers voor een hypotheek. Als de woningmarkt kantelt, verandert ook de vraag naar bepaalde voorwaarden.

In het eerste kwartaal valt op dat er minder belangstelling is voor een maximale overbrugging voor een nog niet definitief verkochte woning. Ook op de voorwaarde voor de geldigheid van de hypotheekofferte wordt minder gezocht. Hieruit is te concluderen dat doorstromers weer vaker eerst hun woning gaan verkopen, voordat ze een nieuw huis aanschaffen, schrijft De Hypotheekshop.

Lagere rente door hogere WOZ-waarde

Daarnaast hebben mogelijk meer huiseigenaren dan normaal gebruik gemaakt van de hogere WOZ-waarde om hun hypotheekrente te laten verlagen, geeft De Hypotheekshop aan. Door een hogere WOZ-waarde kan een woning qua hypotheek in een lagere risicoklasse terechtkomen. Dat betekent dat het voor de eigenaar makkelijker is de rente te verlagen bij oversluiten.

Meer zelfstandigen vragen hypotheek aan

Verder signaleren hypotheekadviseurs dat meer zelfstandigen een hypotheek aanvragen. De afgelopen twee jaar was dat vanwege de coronapandemie lastiger voor veel ondernemers. Daarnaast is er al een tijd sprake van krapte op de arbeidsmarkt, waardoor meer mensen de stap zetten om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Bron: De Hypotheekshop.

Foto: Pixabay

 

Nieuwste woningen

Dr. de Visserplein 35
2584 SC Den Haag
€ 749.500 k.k.
172m² 632m³ 7 kamers
Hellingweg 76 A
2583 WH Den Haag
€ 399.000 k.k.
76m² 254m³ 2 kamers