Robertvanderzwan.nl gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en Privacybeleid vinden.

Aantal jonge huizenkopers flink gegroeid

Sinds de coronacrisis is het aantal huizenkopers onder de 35 jaar met maar liefst 40 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. 

Deze sterke toename is volgens de hypotheekbemiddelaar opmerkelijk, omdat starters het juist erg moeilijk hebben op de huizenmarkt. Als oorzaak wordt het toenemende aanbod van te koop staande huizen genoemd. Het woningaanbod in de vier grote steden is in het afgelopen half jaar met bijna 10 procent toegenomen. Ook willen jonge huizenkopers profiteren van de lage rente nu de bodem van de hypotheekrente bereikt lijkt te zijn. 

De opmars van deze groep huizenkopers is volgens De Hypotheker mede te danken aan de financiële steun die zij krijgen van hun ouders. Uit eigen gegevens blijkt dat het aantal jonge huizenkopers tussen de 25 en 35 jaar gemiddeld 22.500 euro aan eigen middelen inlegt. Uit eerder onderzoek blijkt dat zo'n 20 procent van de huizenkopers schenkingen krijgt en 10 procent geld leent van ouders of andere donateurs. Deze geldschieters kunnen voor de aankoop van een huis tot 102.010 euro belastingvrij  schenken. Die regeling is bedoeld voor huizenkopers tot 40 jaar oud en het geld moet uiterlijk in 2021 worden ingezet.  

Kosten koper

In veel gevallen moet er meer geld worden geboden dan de vraagprijs. Dat deel wordt niet gefinancierd door de hypotheekverstrekker, dus dat moet je zelf inleggen. Verder moet een huizenkoper op zijn minst de kosten koper (overdrachtsbelasting, notaris en taxatiekosten) betalen: gemiddeld 5 procent van de koopsom. Bij een woning van 200.000 euro is dat 10.000 euro.

De Hypotheker vindt het een positief signaal dat het aantal aangevraagde startersleningen in de afgelopen drie maanden een lichte stijging laat zien. Daarnaast overwegen steeds meer gemeenten de starterslening opnieuw beschikbaar te stellen, waardoor meer starters net dat extra steuntje in de rug kunnen krijgen bij het kopen van hun eerste huis.

Bron: AD

Foto: Pixabay

New listings

Westduinweg 70 A
2583 EK Den Haag
€ 295.000 k.k.
70m² 223m³ 4 rooms
Van Egmondstraat 91
2581 XJ Den Haag
€ 399.000 k.k.
95m² 342m³ 5 rooms