Robertvanderzwan.nl gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en Privacybeleid vinden.

Welke bescherming biedt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Welke bescherming biedt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft u een vangnet als u door omstandigheden uw hypotheek niet meer kunt betalen. Of als een restschuld overblijft na de verkoop van uw huis. De NHG is een garantie op hypotheken voor koopwoningen met een koopprijs tot de gemiddelde huizenprijs. In 2022 is de NHG-grens €355.000.

Grensbedrag NHG

Voor het grensbedrag van de NHG wordt elk jaar gekeken naar de gemiddelde huizenprijs. In 2022 is de maximale hypotheekgarantie die u kunt krijgen €355.000. Als de hypotheek of de waarde van de woning hoger is, dan is er geen recht op de NHG. 

In 2022 is voor het meefinancieren van energiebesparende maatregelen een hogere NHG-grens van € 376.300.  Alles boven de grens van € 376.300 moet dan worden gebruikt voor energiebesparende maatregelen.  

NHG en hypotheek niet meer kunnen betalen

Het kan voorkomen dat u de hypotheek zelf niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld door een echtscheiding of baanverlies. Heeft u een hypotheek met NHG? Dan kunt u gebruikmaken van deWoonlastenfaciliteit (WLF). Hiervoor gelden een aantal voorwaarden:

  • De betalingsproblemen zijn buiten uw schuld om ontstaan.
  • U moet na verloop van tijd de lasten weer kunnen betalen.

De woonlastenfaciliteit is een tijdelijke verlaging van de woonlasten om een moeilijke periode te overbruggen. U moet uw schuld zelf afbetalen. U spreekt met uw hypotheekverstrekker af wanneer en hoe u dat doet.

Borgtochtprovisie

U betaalt bij het aangaan van de hypotheek een eenmalige provisie aan NHG. Dit om gebruik te kunnen maken van het vangnet dat NHG biedt. Deze provisie is in 2022 0,6% van het totale hypotheekbedrag. 

Tekst: Rijksoverheid

Foto: Pixabay

New listings

Westduinweg 70 A
2583 EK Den Haag
€ 295.000 k.k.
70m² 223m³ 4 rooms
Van Egmondstraat 91
2581 XJ Den Haag
€ 399.000 k.k.
95m² 342m³ 5 rooms