Robertvanderzwan.nl gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en Privacybeleid vinden.

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Vanmorgen sprak ik een consument die op zoek is naar een nieuwe woning. Hij had een leuke woning gezien op funda en de verkopende makelaar gebeld om een afspraak te maken. Na de bezichtiging had hij een bod uitgebracht en vroeg zich af of hij nu in onderhandeling was.

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Ik vertelde hem dat als je een bod uitbrengt je nog niet in onderhandeling bent. Je bent pas in onderhandeling als de verkoper een tegenvoorstel heeft gedaan of als er uitdrukkelijk gezegd wordt dat je in onderhandeling bent.

Dat komt omdat de verkopende makelaar altijd eerst het bod aan zijn opdrachtgever voorlegt, tenzij daar andere afspraken over zijn gemaakt. Samen met de verkoper zal de makelaar beslissen hoe op het bod gereageerd wordt. Stel nu dat er veel bezichtigingen gepland staan, dan kan de verkoper nog even wachten met reageren op het bod. Misschien dat er nog andere mensen ook een bod uitbrengen. Er is geen vaste termijn waarbinnen op een bod gereageerd moet worden.

De verkoper hoeft niet persé met de eerste bieder in onderhandeling te gaan. De verkoper kan bij meerdere bieders kiezen hoe de onderhandelingen worden aangegaan. Bij meerdere bieders kan de verkoper op verschillende manieren reageren:

  • Met de eerste bieder in onderhandeling gaan
  • Met een andere bieder in onderhandeling gaan
  • Met meerdere partijen tegelijk in onderhandeling gaan
    (dit moet dan wel duidelijk worden gemeld)
  • Alle bieders een uiterst voorstel vragen

Als je de enige bieder bent, dan kan de verkoper het bod afwijzen of een tegenvoorstel doen. Soms vraagt de verkoper je direct om een uiterst voorstel te doen.

Tip: Als je een bod uitbrengt, vraag de verkopende makelaar dan of er meerdere geïnteresseerden of bieders zijn. Informeer ook hoe er met de biedingen wordt omgegaan en wat de procedure van onderhandelen zal zijn. 

Bron: NVM

New listings

Sneeuwbalstraat 96
2565 WD Den Haag
€ 375.000 k.k.
97m² 357m³ 3 rooms
Sold
Wieringsestraat 240
2583 VG Den Haag
€ 650.000 k.k.
135m² 485m³ 5 rooms