Robertvanderzwan.nl gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en Privacybeleid vinden.

Verschil huizenprijzen het grootst in Amsterdam en Den Haag

Huizenprijzen in dure wijken in Amsterdam en Den Haag zijn maar liefst vier keer zo hoog als in de goedkoopste delen van de stad. Dat blijkt uit gegevens van Calcasa over het tweede kwartaal van dit jaar in de vijftien grootste gemeenten in Nederland.

Uitschieters zijn volgens de dataverzamelaar de gemeenten Loppersum (Groningen) en Blaricum (Noord-Holland) met een gemiddelde waardestijging van 17,1%. In de gemeente Haarlemmermeer is het verschil met een factor 1,5 het kleinst.

Verschillen in Den Haag kleiner dan in 2009

Wie een huis wil kopen in de duurste wijken van Den Haag, Westbroekpark en Duttendel, is gemiddeld 865.000 euro kwijt. Dat is 4,2 maal duurder dan in de goedkoopste wijk, Transvaalkwartier. Daar blijft de gemiddelde prijs steken op 205.000 euro.

Hoewel de Hofstad daarmee de absolute koploper is in het rijtje, zijn de verschillen kleiner dan in 2009. Toen waren de prijzen in de duurste wijken ruim vijfmaal zo hoog als in het goedkoopste deel van de stad. Je betaalde toen in Kijkduin en Ockenburgh gemiddeld 558.000 euro, terwijl je in het Transvaalkwartier al een woning kon kopen voor 109.000 euro.

Huizenprijzen in Amsterdam verdubbeld ten opzichte van 2009

In Amsterdam zijn de verschillen nauwelijks kleiner. Voor een optrekje in de Apollobuurt moet jevolgens Calcasa gemiddeld 1.125.000 euro neertellen. In de Bijlmermeer heb je al een woning voor 280.000 euro, wat vier keer zo laag is. Dat is ongeveer hetzelfde verschil als in 2009, toen beide buurten ook al de duurste en de goedkoopste waren. Wel zijn de prijzen in beide wijken in de tussentijd bijna verdubbeld.

Verschil goedkoopste en duurste wijken loopt op

In andere grote gemeenten lopen de prijzen weliswaar minder ver uiteen, maar de verschillen zijn nog altijd groot. In tien van de vijftien grote gemeenten zijn de prijzen in dure wijken meer dan tweemaal zo hoog als in de goedkoopste. Daarbij gaat het naast Den Haag en Amsterdam onder meer om Rotterdam, Groningen en Tilburg. In onder andere Utrecht en Eindhoven zijn de prijsverschillen enigszins beperkt.

Duurste wijken in Aerdenhout en Wassenaar

De duurste wijken van Nederland liggen echter niet in de grote steden, maar juist in kleinere gemeenten. Koploper is de wijk Aerdenhout (Bloemendaal), waar je gemiddeld 1.370.000 euro kwijt bent voor een koopwoning. Nummer twee is de Wassenaarse wijk Zuidwestelijk deel der gemeente. Wie daar wil wonen, moet rekenen op een gemiddelde huizenprijs van 1.345.000 euro.

Bron: Vastgoed Actueel/Calcasa

 

New listings

Westduinweg 70 A
2583 EK Den Haag
€ 295.000 k.k.
70m² 223m³ 4 rooms
Van Egmondstraat 91
2581 XJ Den Haag
€ 399.000 k.k.
95m² 342m³ 5 rooms