Robertvanderzwan.nl gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en Privacybeleid vinden.

Starter op de woningmarkt? Dan moet je dit weten!

Starter op de woningmarkt? Dan moet je dit weten!

Je bent afgestudeerd en je hebt na een paar – of meer – sollicitaties een baan gevonden. En inmiddels ben je die dure huurwoning of studerende huisgenoot wel een beetje zat. Tijd dus voor een eigen huis, voor jou alleen of met je partner. Maar met een starterssalaris is het krijgen van een hypotheek, zeker in de dure Randstad, nog niet zo eenvoudig. Wat zijn de mogelijkheden?

Eigen geld

Een zak met geld meenemen als je je eerste huis gaat kopen is steeds belangrijker. Dan is het handig om te weten welk bedrag je maximaal mag lenen zodat, mocht je op een droomhuis stuiten dat boven je budget is, of dat je wilt verbouwen, je precies weet hoeveel je zelf moet aanvullen. Het bedrag dat je maximaal mag lenen voor een huis is afhankelijk van je eigen financiële doelstellingen, wensen en mogelijkheden. Handig om te weten: in 2016 kon je maximaal 102% van de waarde van je nieuwe huis lenen. In 2017 is dat 101% en vanaf 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van de woning die je wil kopen.

Hulp van ouders

Soms kunnen je ouders helpen bij het kopen van een eigen stulpje. Dat kan door een schenking, een lening, een substantiële bijdrage aan de hypotheek te leveren of het meetekenen op/van de hypotheek. Let wel, kies je voor de laatste optie dan zijn je ouders hoofdelijk aansprakelijk voor de lening). Met dit extra zakcentje wordt het kopen van een huis makkelijker. Het is dan ook de hulp die een starter goed kan gebruiken. Ook als je ouders niet kunnen helpen, is een steuntje in de rug lekker. Dat kan in de vorm van een starterslening of een startersrenteregeling.

Starterslening

Om starters op weg te helpen, is de starterslening in het leven geroepen. Daarmee kun je een extra lening krijgen, bovenop de hypotheek. Deze lening wordt uitgegeven door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Of je gebruik kunt maken van deze regeling is afhankelijk van waar je woont en of je van een wooncorporatie koopt. Laat je dus goed informeren.

Bron: Funda.nl

New listings

Sneeuwbalstraat 96
2565 WD Den Haag
€ 375.000 k.k.
97m² 357m³ 3 rooms
Sold
Wieringsestraat 240
2583 VG Den Haag
€ 650.000 k.k.
135m² 485m³ 5 rooms