Robertvanderzwan.nl gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en Privacybeleid vinden.

Kwart koopt woning zonder voorbehoud

Het aantal woningverkopen zonder ontbindende voorwaarden is een stuk hoger dan gedacht.

Bijna een kwart (23%) van de kopers nam geen ontbindende voorwaarden op in het voorlopige koopcontract, blijkt uit onderzoek van ministerie van Binnenlandse zaken onder ruim 5000 Nederlanders die na 1 januari 2012 een woning kochten. Op basis van een steekproef ging De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ervanuit dat 88% van de woningen werd verkocht met financieringsvoorbehoud en 43% met voorbehoud van bouwkundige keuring.

Wie deze ontbindende voorwaarden achterwege laat, moet wellicht een boete (10% van de koopsom) betalen als de hypotheek niet rond komt of moet bijvoorbeeld de koop van een huis met verborgen gebreken toch door laten gaan.

Uit het onderzoek van het ministerie blijkt dat nog steeds een meerderheid wel ontbindende voorwaarden opneemt. Zo zegt 63% zegt een voorlopig contract te hebben getekend met een financieringsvoorbehoud, 20% had een voorbehoud van bouwkundige keuring terwijl 11% een voorbehoud verkoop eigen woning had. Sommige kopers (8%) weten niet of er ontbindende voorwaarden waren opgenomen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 5% van de koopovereenkomsten daadwerkelijk ontbonden wordt. In 70% van de gevallen gebeurt dit door gebruik te maken van de wettelijke bedenktermijn van drie dagen of van een ontbindende voorwaarde. Bij ruim 20% is geen gebruik gemaakt van ontbindende voorwaarden en is het contract ontbonden buiten het bedenktermijn.

Het ministerie gaat nu onderzoeken of de contracten ontbonden zijn op basis van wederzijds goedkeuren of omdat een van de partijen de contractsbepalingen niet kon nakomen en hoe vaak dit tot een boete heeft geleid.

Een contract zonder ontbindende voorwaarden hoeft niet altijd risico’s met zich te brengen. Bijvoorbeeld als kopers hun woning financieren met eigen vermogen. Bij een nieuwbouwwoning is een voorbehoud van bouwkundige keuring niet altijd nodig.

Bron: Telegraaf Huis & Hypotheek

New listings

Sneeuwbalstraat 96
2565 WD Den Haag
€ 375.000 k.k.
97m² 357m³ 3 rooms
Sold
Wieringsestraat 240
2583 VG Den Haag
€ 650.000 k.k.
135m² 485m³ 5 rooms